Bemutatkozás | Hírek | Tagság | Taglista | Alapszabályzat | Versenyszabályzat | RCOR Ring Apaj | Támogatóink
MyModell | Cikkek | Leírások | Fotók | Videók | Versenyek | Rendezvények | Linkek | Média ajánlat | Kapcsolat

Gy.I.K. Gy.I.K. Keresés Keresés Taglista Taglista Csoportok Csoportok Profil Profil Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned Regisztráció Regisztráció Belépés Belépés
Pontos idő: 2010.09.10 19:42:06 Megválaszolatlan üzenetek megtekintése
Versenyakkumulátorok (NiMH): Tesztek, tapasztalatok
Új téma nyitásaHozzászólás a témához Ugrás az oldalra 1, 2, 3, 4, 5  Következő
Tartalomjegyzék » Akkumulátorok Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése
Szerző Üzenet
razor111
Pullstarter szaggató

ElküldveElküldve: 2010.01.21 16:48:12
HozzászólásHozzászólás témája : 
Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kössz sokat segítettél Smile
Felhasználó profiljának megtekintésePrivát üzenet küldéseMSN Vissza az elejére
RoB
Revós

ElküldveElküldve: 2010.01.21 16:45:31

Az egyforma cellaszámú, nagyobb kapacitású Ni-mh akksiknál csak az üzemidő nagyobb....

A fórumot mindenképp olvasd végig, sok jövőben felmerülő kérdésre kaphatsz előre választ!

ElküldveElküldve: 2010.01.21 16:19:08

Hello mindenkinek!

Egy egyszerű kérdésem lenne.
Van egy 2000ma nimh akum meg 4600ma nimh akum az lenne a kérdésem hogy a 4600 nagyobb teljesítményt ad le az autóba?
A válaszokat előre is köszönöm Smile
lilikuku
Nitrofüggõ

ElküldveElküldve: 2009.08.31 18:09:20

Nah akku érintkezési hiba is kizárva ugyanis ujra forrasztottam és ugyanaz az eredmeny.mindegyik cella feltolve leadja a 1,36 köruli voltot és megse jo.ezt aki megmagyarázza az a profi.pedig akku hiba mert masikakkal jo.meg mindig nem talalom a hibas cellát cellákat. Sad
lilikuku
Nitrofüggõ

ElküldveElküldve: 2009.08.30 12:52:35

Hello.Kiprobaltam cellankent rámértem es mindegyik cella jo.KEzdem nem erteni.PEdig tuti akku gond mert minden mas akkuval hibatlan a gép csak ezzel nem.LEhetseges hogy a pack volt valami érintkezési kehe?
ecozoli
Nitrofüggõ

ElküldveElküldve: 2009.08.30 12:32:14

Terhelés közben mérj feszültséget! 10 A körüli áramnál már ki fog derülni, mely cellával vagy cellákkal van baj. Ehhez, ha más eszközöd nincs kb. 100 W-nyi, párhuzamosan kötött, 12 V-os autó izzó megfelel- hat cella esetében.
Felhasználó profiljának megtekintésePrivát üzenet küldése Vissza az elejére
lilikuku
Nitrofüggõ

ElküldveElküldve: 2009.08.30 10:03:45

Sziasztok.Kellene egy kis segitség.Van egy 4000mah-os Lrp akkupackom.valamiert nem ugy megy vele az auto mint ahogy kene és a szabim is letilt ha hirtelen teljes gazt nyomok.Minden mas akkupack-al hibatlan az auto.Szetszedtem a packot és rámértem minden egyes cellára.
Mindegyik 1,32V felett volt.Tehat a Volt az megvan,de valamiert megsem birja a hirtelen nagy aramleadást.Hogy tudom kideriteni hogy melyik cella a hibás?
Fontos megtudni mert eleg idegesito hogy 2 packom volt és mar csak 1 el tudok kozlekedni Sad

Előre is köszönöm a válaszokat.
ecozoli
Nitrofüggõ

ElküldveElküldve: 2008.08.24 16:53:23

Üdv mindenkinek!

Megjelent egy-két új szereplő a versenyakkuk piacán, volt szerencsém néhányat kipróbálni.
Maxamp 4700: http://www.maxamps.com/products.php?cat=79

Kisütés 30 A, 7 cella 1V/celláig.
A kapacitás 2480 mAh, átlagfeszültség 7,41 V. A kisütési görbéből kiderült, hogy az 1 V/cella feszültségnél az akku még nincs teljesen lemerülve, folytattuk a kisütést 0,7 V/celláig, itt már kimerültek. A végső adatok: 3574 mAh, 7,06 V átlagfeszültség, 1,01V/cella.
Team Orion SHO 4200:
Kisütés 30 A, 6 cella 1V/celláig: 3875 mAh; 7,27 V; 1,21V/cella.
ecozoli
Nitrofüggõ

ElküldveElküldve: 2008.07.25 15:41:42

A normál töltés alatt 1/10 C értéket értünk, pl. 4200 mAh-ás akku esetén 420mA-t. körülbelül ilyen árammal töltsd az akkut 14-16 órán át. Össze is rakhatod, normál árammal nem árt a túltöltés. Arra figyelj, hogy használat során ne merítsd túl a sort, így akár hosszabb ideig is használhatod majd, persze nem versenyszínvonalon.
A. Csabi
Pullstarter szaggató

ElküldveElküldve: 2008.07.25 07:43:51

ecozoli írta:
Szia Csabi!

A legjobb lesz ha sima normál töltéssel megpróbálod formázni a cellákat. A hosszan tartó 0 voltos állapot után ezeket már ne tekintsd "válogatott" versenycelláknak, hobby célra vagy kis kapacitásigényű kategóriákban azért még használhatók lehetnek. Ha van rá módod, az ilyen cellákat azonnal a 0 V-os mérés után cseréld vissza, eddig még sosem sikerült ilyen (sajnos nem is ritka) cellákat igazán jó szintre felhozni, pedig elméletileg ezt kéne tudják. A kapacitásvesztés biztos, azért játszani még jók lesznek (bár gondolom nem ezért vettél válogatott akut).
Tudom, hogy nehéz ellenállni a szépen hangzó szólamoknak, de próbáljatok utána járni annak, hogy mit, és hol vesztek, ne szégyeljetek magatokkal vinni multimétert, a helyszínen végzett egyszerű feszültségmérés legalább az ilyen kirívó selejtektől megment.

Szia Zoli !

Ebbe a vásárlásba nagyon beleszaladtam, de már nem azon jár az eszem, hanem hogy mit tudok menteni, a menthetőből. Mindig próbálok mások hibájából tanulni, de mégis mindig a sajátjából tanul legtöbbet az ember ...
A normál töltés alatt mekkora töltőáramot értessz?
... mert tegnap egy cellával próbálkoztam, első töltést félbe szakítottam egy fesz mérés miatt, akkor szűk fél óra alatt vmi minimális 16mV jelentkezett a pólusokon, majd folytattam a töltést; kb. fél óra múlva lekapcsolt a töltő, telítettséget jelezve ... no ekkor már az a kis fesz potenciál eltűnt ...
Lehet, hogy a nagyobb árammal való nyomatás több eredményt hoz, ez bennt is megerősítették a kollégáim.
Szakirányú mérnökember léttemre most úgy mozgok ebben a témában, mint egy kis ovodás ... talán azért vagyok "beállva" és nem jönnek az ötletek, mert a saját hülyeségem miatt plussz munkát vettem magamra! Pedig csak egy egészséges bizalom volt részemről az eladó felé ... már tudom, hogy az üzletben zéró bizalom, zéró tolerancia az elfogadható stílus !
Remélem végső esetben a nagy árammal való nyomatás eredményes lesz ... és tudom majd használni valaha ezeket a cellákat ...
Akkor az első dolog amit csinálni kellene, a sor osszeszerelése ... ehhez viszont megvárom az egyik modellező barátomat (Horvátországban nyaral) akinek igazán jó, nagy teljesítményű pákája van, a biztos forrasztási minőség elérése érdekében. (A cégnél lévő Weller pákák inkább műszerész dolgokra valók ...)
... mikor érdemes az újraélesztést elvégezni ??? ... forrasztás, összerakás előtt vagy után ???

Üdv,
Csabi
ecozoli
Nitrofüggõ

ElküldveElküldve: 2008.07.24 20:52:43

Szia Csabi!

A legjobb lesz ha sima normál töltéssel megpróbálod formázni a cellákat. A hosszan tartó 0 voltos állapot után ezeket már ne tekintsd "válogatott" versenycelláknak, hobby célra vagy kis kapacitásigényű kategóriákban azért még használhatók lehetnek. Ha van rá módod, az ilyen cellákat azonnal a 0 V-os mérés után cseréld vissza, eddig még sosem sikerült ilyen (sajnos nem is ritka) cellákat igazán jó szintre felhozni, pedig elméletileg ezt kéne tudják. A kapacitásvesztés biztos, azért játszani még jók lesznek (bár gondolom nem ezért vettél válogatott akut).
Tudom, hogy nehéz ellenállni a szépen hangzó szólamoknak, de próbáljatok utána járni annak, hogy mit, és hol vesztek, ne szégyeljetek magatokkal vinni multimétert, a helyszínen végzett egyszerű feszültségmérés legalább az ilyen kirívó selejtektől megment.
oceanearth
RC mániákus

ElküldveElküldve: 2008.07.24 14:25:45

A. Csabi írta:
Szia Oceanearth !

Köszi a bátorítást, akkor így fogok eljárni ... összerakom a cellákat és próbálkozok ...
Egy próbát tegnap este tettem egy cellával, egy Hyperion EOS 5i DP-m van otthon, automatikus cellafelismeréssel, állítható árammal, stb ...
1A-t állítottam neki, a cella teszt OK volt az elején, viszont töltő áram töltés közben 0,1A-t mutatott, töltőfesz 0,058V-ot jelzett kezdetben, két perc után már 0,066V-ra emelkedett, és bevitt kapacitás 2mA volt ... nem valami nagy eredmény, de talál ez azt mutatja, hogy fel fog tudni ébredni az akku, ha minden jól megy ...
Ha viszont nem, akkor jönni fog a bikázás ... próba - szerencse ...

A kérdésem az lenne, hogyha a töltő tudja az 1 cella töltést is, akkor nem célszerűbb lenne megtölteni egyessével a cellákat és ha már mindegyik életre kelt , utánna a forrasztás és így tovább ?! Butaságnak hangzik ?

Üdv,
Csabi

Szia!

Igen úgy célszerűbb, de nem kell feltölteni őket, elég beléjük 100mah is, utána már fogják venni a lapot. A lényeg, hogy sokáig ne legyenek kis áramerősséggel töltve. 5A-el kell ezeket tölteni, ezt külön leírja a melléklet használati is. Előbb próbáld meg egyesével töltéssel feléleszteni őket, majd ha nem sikerül jöhet a bikázás.
Egyébként ha ilyen okos töltőd van lehet érdemesebb hagyni hagy élessze fel a cellákat. 50-100mah után meg már venni fogja az 5A-t.

üdv

Felhasználó profiljának megtekintésePrivát üzenet küldéseEmail küldéseMSN Vissza az elejére
A. Csabi
Pullstarter szaggató

ElküldveElküldve: 2008.07.24 12:03:06

Szia Oceanearth !

Köszi a bátorítást, akkor így fogok eljárni ... összerakom a cellákat és próbálkozok ...
Egy próbát tegnap este tettem egy cellával, egy Hyperion EOS 5i DP-m van otthon, automatikus cellafelismeréssel, állítható árammal, stb ...
1A-t állítottam neki, a cella teszt OK volt az elején, viszont töltő áram töltés közben 0,1A-t mutatott, töltőfesz 0,058V-ot jelzett kezdetben, két perc után már 0,066V-ra emelkedett, és bevitt kapacitás 2mA volt ... nem valami nagy eredmény, de talál ez azt mutatja, hogy fel fog tudni ébredni az akku, ha minden jól megy ...
Ha viszont nem, akkor jönni fog a bikázás ... próba - szerencse ...

A kérdésem az lenne, hogyha a töltő tudja az 1 cella töltést is, akkor nem célszerűbb lenne megtölteni egyessével a cellákat és ha már mindegyik életre kelt , utánna a forrasztás és így tovább ?! Butaságnak hangzik ?

Üdv,
Csabi
oceanearth
RC mániákus

ElküldveElküldve: 2008.07.24 11:10:19

A. Csabi írta:
Üdv Mindenkinek!

Kérlek titeket legyetek segítségemre !

Nemrég vettem egy LRP válogatást, forrasztások nélkül, "szűz állapotban".
Mivel nem vagyok járatos az akku cellák világában, segítségre szorulok ezeknek az üzembe helyezésével kapcsolatban.

Az első, számomra fura dolog, ami elém tárult (lehet, hogy nem is probléma és teljesen normális dolog ebben az esetben):
Az akku cellákra rámérve 0,00V feszültség volt megfigyelhető. (külső sérülés nyomok, puffadás, semmi károsodásra utaló külső nyom nem látható rajtuk ..)
Kérdésem: ez normális dolog-e egy gyári factory team válogatásnál, vagy nem ??? (... az akkukkal foglalkozó topikokat, cikkeket végig olvasva nem találtam konkrét választ erre a kérdésre, csak azt vettem ki belőlük, hogy formázni kell az akksikat, egy pár töltés kisütés ciklust kell végrehajtani velük, megfelelő paraméter beállítások mellett ... )
A mélykisülés mint jelenség, állapot elvi magyarázata világos.
Azt nem értem viszont, hogyha egy válogatásról van szó, azt még gyártói körülmények között válogatáson esnek kersztül, tehát egyszeri töltés , kisütés már megvolt és elvileg csomagolás idején kellett, hogy legyen feszültség potenciál a cellákon ...)
Lényegében egy magyarázatra lennék kíváncsi (ami lehet, hogy mindenki számára triviális, csak számomra nem) mi történhetett a cellákkal (mélykisülés, elhanyagolás, hosszú idejű, rátöltés nélküli tárolás ???) és legfőképpen arra lennék kíváncsi, milyen eséllyel állok ezeknek a celláknak a "hasznosításuk" elé ???
Adjatok tanácsot, mit kezdjek ezekkel a cellákkal, mit, hogyan csináljak, esetleg hogyan élesszem fel őket ?!

Egyik mérnök kollégám barátja (aki egy akku cellákat gyártó cégnél dolgozik) azt mondta, hogy ne aggódjak, ezek a spéci akksiknak nagyobb az önkisülésük, és töltsem fel őket, majd használjam ...
... de károsodás ??? ... kapacitás vesztés ??? ... nem esett ilyenekről szó !

Kérlek titeket tegyetek a fejemben rendet, mert már összezavarodtam ...

Előre is köszönöm a hozzászólásaitokat !

Üdv,
Csabi

Szia Csabi!

Szóvál gyári válgoatást nem szabad formázni. Pont a lényegét vesztené el az akku, ha elkezdenéd formázgatni. Nyugodtan merítsd le min. 10A-el, majd kezdd el 5A-el tölteni.
Sajnos ezeknek a celláknak a óriási az önkisülése, ezért ha több hónapot állnak a boltba, simán 0V-ig esik a feszültségük. Sajnos ez a normális, ha nem töltögetnek rá.
Amit tudsz csinálni, hogy összerakod őket és elkezded tölteni őket. Ha magukhoz térnek mákod van. Ha nem akkor sem kell aggódni, mert be tudod őket "bikázni". Ha semmilyen módon nem veszik a töltést és 0V-on állnak akkor próbálkozz ezzel. Fogj egy töltött 7,2V-os packot és küldd meg vele az 1 cellát, tehát a pakk negatív pólusát egy kábellel hozzáérinted a 0V-os cella negatív pólusához, a pozitív pólusát pedig a pozitívhoz. Ekkor szikrázni fog. Természetesen, csak pillanatokra érintsd hozzá és mérd, hogy sikerült-e "bebikázni". Elég pár tized V-nyi feszültség, onnantól már venni fogja.
Hogy károsodnak-e ezek a cellák? Nem tesz jót nekik az biztos, de sajnos nincs más választásod. Lassan mindenhol engedélyezik majd a LIPO-t, azokkal már nincs baj.

Üdv

Felhasználó profiljának megtekintésePrivát üzenet küldéseEmail küldéseMSN Vissza az elejére
A. Csabi
Pullstarter szaggató

ElküldveElküldve: 2008.07.24 10:20:00

Üdv Mindenkinek!

Kérlek titeket legyetek segítségemre !

Nemrég vettem egy LRP válogatást, forrasztások nélkül, "szűz állapotban".
Mivel nem vagyok járatos az akku cellák világában, segítségre szorulok ezeknek az üzembe helyezésével kapcsolatban.

Az első, számomra fura dolog, ami elém tárult (lehet, hogy nem is probléma és teljesen normális dolog ebben az esetben):
Az akku cellákra rámérve 0,00V feszültség volt megfigyelhető. (külső sérülés nyomok, puffadás, semmi károsodásra utaló külső nyom nem látható rajtuk ..)
Kérdésem: ez normális dolog-e egy gyári factory team válogatásnál, vagy nem ??? (... az akkukkal foglalkozó topikokat, cikkeket végig olvasva nem találtam konkrét választ erre a kérdésre, csak azt vettem ki belőlük, hogy formázni kell az akksikat, egy pár töltés kisütés ciklust kell végrehajtani velük, megfelelő paraméter beállítások mellett ... )
A mélykisülés mint jelenség, állapot elvi magyarázata világos.
Azt nem értem viszont, hogyha egy válogatásról van szó, azt még gyártói körülmények között válogatáson esnek kersztül, tehát egyszeri töltés , kisütés már megvolt és elvileg csomagolás idején kellett, hogy legyen feszültség potenciál a cellákon ...)
Lényegében egy magyarázatra lennék kíváncsi (ami lehet, hogy mindenki számára triviális, csak számomra nem) mi történhetett a cellákkal (mélykisülés, elhanyagolás, hosszú idejű, rátöltés nélküli tárolás ???) és legfőképpen arra lennék kíváncsi, milyen eséllyel állok ezeknek a celláknak a "hasznosításuk" elé ???
Adjatok tanácsot, mit kezdjek ezekkel a cellákkal, mit, hogyan csináljak, esetleg hogyan élesszem fel őket ?!

Egyik mérnök kollégám barátja (aki egy akku cellákat gyártó cégnél dolgozik) azt mondta, hogy ne aggódjak, ezek a spéci akksiknak nagyobb az önkisülésük, és töltsem fel őket, majd használjam ...
... de károsodás ??? ... kapacitás vesztés ??? ... nem esett ilyenekről szó !

Kérlek titeket tegyetek a fejemben rendet, mert már összezavarodtam ...

Előre is köszönöm a hozzászólásaitokat !

Üdv,
Csabi
ecozoli
Nitrofüggõ

ElküldveElküldve: 2008.04.25 17:12:46

Idézet:
Valami nagyon nem stimmel, de nem tudom hogy mi.
Azért is mertem belemenni a vásárlásba mert mások is vettek ugyanilyet
és jó tapasztalatokat szereztek vele.
Szóval nem értem mi lehet a probléma.

Ilyen esetben javasolnám, hogy járj utána a dolgoknak magad, ha valamit nem értek én ezt szoktam csinálni Very Happy
A viccet félre téve, egy Stock kategóriájú autóban a te válogatásod nagyon jó teljesítményt ad, a cellák feszültsége bőven 1,2 V fölött, a leggyengébb cella kapacitása is bőven elég. Az eredmények, csupán a cimkén szereplő értékekhez képest rosszak, amúgy az autóban ez a sor igen jól szerepelhet.
Az is becsaphat, hogy a többi akkuról is, ellenőrzés nélkül készpénznek veszed a ráírt értékeket, pedig lehet, hogy a valós adatok a te akkuidhoz képest sokkal rosszabbak. Szélsőséges példaként említeném a tavalyi,vadonatúj beszerzésű, Zeppin Racing válogatásomat (IB 4200), 16 cellából egyik sem érte el a 3000 mAh kapacitást, 5 db. 0.00 feszültségű volt (nyilván tárolási mélykisülés).
Ne keseredj el, ez egy jól használható akkusor, szerintem meglepne, hogy milyen jól menne vele az autó.
gyurici
Nitrofüggõ

ElküldveElküldve: 2008.04.22 23:24:10

Üdv!

Igazából nem titok a beszerzés, sem a márka. Az USA-ból jött és
Slingshot a válogató cég.
Ami viszont nagyon érdekes hogy átnézve a Zoli cikkét ismét, az
általa átválogatott cellákból egy sem teljesített 4000mA alatt, az enyémek
meg mind bőven alatta voltak. A feszültséget megnézve szintén furcsa
hogy Zoli válogatásai közzül csak 1 volt ami 1,220V alatti feszültséget
produkált, az én válogatásomban csak 1 db volt ezen érték fölött.
Valami nagyon nem stimmel, de nem tudom hogy mi.
Azért is mertem belemenni a vásárlásba mert mások is vettek ugyanilyet
és jó tapasztalatokat szereztek vele.
Szóval nem értem mi lehet a probléma.
Egy biztos, használni már nem fogom, mert engedélyezték a LiPo akkut
a 2008-as MB szezonban a stockban és rögtön átáltam.

Ezt a válogatást megpróbálom értékesíteni, bár igazság szerint nincs
kedvem bárkit is "átverni" vele. Ha valaki mégis érdekelne szóljon.

Gyurici
Felhasználó profiljának megtekintésePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése Vissza az elejére
ecozoli
Nitrofüggõ

ElküldveElküldve: 2008.04.21 18:16:23

doleq írta:
Gyurici, ecozoli :

-Mi okozhatta ezt a rettentő pocsék adatokat , a pusholás és utána a túl hosszú pihentetés míg ideért?

-Honnan származnak ezek a cellák és ki a válogató cég?

Elkeserítő, ha ez egy neves cég friss válogatása...

Idézek a cikkemből:
"A legegyszerűbb metódus szerint, az akkukat „feszültségnövelő” eljárást (pusholást) követően teljesen feltöltjük, majd a kisütési adatok alapján válogatjuk. Sajnos a kereskedelmi válogatások többsége e módszer szerint készül. Első pillantásra korrekt módszer, de kipróbálása során számos hiányosságára derült fény.
Az akkucelláknak van egy formálódási szakasza, melynek során stabillá válnak paraméterei.
Legalább egy teljes töltés-kisütési ciklus szükséges ahhoz, a tényleges mérés előtt, hogy pontos adatokat kapjunk. A használatba vétel előtt hosszan tárolt akkuknál nem túlzás a két ciklusos formattálás sem. A formáláshoz használjunk normál töltőáramot, 1/10 C-t 14 órán át. "

Valószínüleg a válogatáshoz még nem "álltak be" a stabil paraméterek, ez okozza ezt a nagy szórást. Másra gondolni sem merek...
A cellák közül nem volt olyan, amelyik feszültsége már nagyon leesett volna, a túltároltakra pedig ez jellemző.
Gyurici ezeket a cellákat Stock kategóriába szánta, nem is a legdrágább válogatása a cégnek, így a viszonylag kis kapacitás még elfogadható is lenne, de furcsamódon az ígért feszültségtöbbletnek sincs nyoma, pedig ez viszont döntő fontosságú lenne, ezért kerül többe a válogatott sor.
A konkrét beszerzési forrás, márkanév nyilvánosságra hozatalát Gyuricira bíznám, nem akarok indiszkrét lenni.
doleq
Pullstarter szaggató

ElküldveElküldve: 2008.04.18 09:40:05

Gyurici, ecozoli :

-Mi okozhatta ezt a rettentő pocsék adatokat , a pusholás és utána a túl hosszú pihentetés míg ideért?

-Honnan származnak ezek a cellák és ki a válogató cég?

Elkeserítő, ha ez egy neves cég friss válogatása...

Nitrofüggõ

ElküldveElküldve: 2008.04.09 21:32:13

Hát még én! Sad((

Jöhet vissza. A csatlakozókat megoldottam. És persze köszönöm
a mérést...bár nem lettem boldogabb.
Mivel az elektromos MB Stock kategóriájában engedélyezték a 2 cellás
LiPo akkukat ezért azt fogom használni. A jövő téli szezonra viszont a
Pro12-be mindenképpen kelleni fog 3x4 ütős cella. Számíthatok a házi
válogatók szakértelmére, felszereltségére és segítségére?

Gyurici
Felhasználó profiljának megtekintésePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése Vissza az elejére
Hozzászólások megtekintése elölről:    
Tartalomjegyzék » Akkumulátorok Előző téma megtekintése Előző téma megtekintése
Új téma nyitásaHozzászólás a témához Ugrás az oldalra 1, 2, 3, 4, 5  Következő

Ugrás:   

Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban